КОНТАКТИ
Кіцманьська Мicька Рада ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ КІЦМАНСЬКА МІСЬКА РАДА ОБ'ЄДНАНОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ
Головна > Культура > Клубні Заклади > Обережно! Ботулізм!
Культура / Клубні Заклади

Обережно! Ботулізм!

14-06-2018, 10:52

    Комісії ТЕБ та НС
при Кіцманській ОТГ
 
Ботулізм
      Збудник грампозитивна, спороутворююча бактерія Clostridium botulinum. Резервуаром і джерелом захворювання є грунт, дикі тварини, водоплаваючі птахи, риба, людина. Найбільш розповсюдженою причиною ботулізму це вживання консервів (м'ясних, овочевих, грибних), ковбаси, соленої та вяленої риби домашнього приготування зараженої клостридіями.
      Захворювання починається гостро, раптово. Початок захворювання характеризується одночасною появою симптомів, нехарактерних для ботулізму: тошноти, блювоти, слабкості, проносу. Пізніше появляються специфічні для ботулізму симптоми: погіршення зору, поява "туману", "сітки" перед очима, опущення віка, різка слабкість, запаморочення, сухість слизових оболонок рота. Сухість слизових оболонок викликає у хворих відчуття наявності чужорідного тіла в горлі, затруднення при ковтанні, розлад мови аж до втрати голосу. Для ботулізму характерна нормальна температура, частий пульс, запор. Характерні значні розлади дихання, які можуть бути причиною смерті на 2-5-й день хвороби. Поява симптомів ботулізму пов'язана з ураженням ядер черепних нервів продовгуватого мозку.
         Як фактори ризику, переважують м'ясні консервовані продукти (м'ясна тушонка, виготовлена з м'яса різних видів домашніх тварин та птиці, ковбаса домашнього виробництва тощо).
         Особливу увагу населення необхідно звертати на сезонність захворюваності. Більшість випадків реєструється в теплі місяці року. Це пов'язано з періодом заготівлі харчових продуктів (м'ясо, риба, овочі, гриби) та тривалим терміном зберігання консервованих продуктів.
          Система основних заходів щодо попередження захворюваності на ботулізм включає в себе перш за все захист від попадання збудника на сировину, правильну теплову обробку (стерилізацію), міри, направлені на попередження проростання спор, розмноження вегетативних форм, виникнення токсину в готовому консервованому продукті.
          З метою попередження ботулізму необхідно дотримуватись встановлених температурних умов первинної переробки, перевірка кислотності готових продуктів, чітке дотримання встановлених режимів стерилізації, правил обробки банок, кришок, роботи закаточних машин, що має першочергове значення при консервуванні.
          Засолювання і маринування грибів проводиться в бочках, емальованих відрах та інших ємкостях з вільним доступом повітря.
Для запобігання отруєння рибою необхідно після улову швидко випотрошити її, промити проточною водою і після посолу до консервування зберігати на холоді.
Недопустимо консервувати перестиглі, злежані та підгнивші овочі, фрукти, ягоди. Овочі і плоди повинні бути добре промиті від землі. Стерилізацію проводити в каструлях з кип'яченою водою. Тривалість варки від 15-20 хвилин (фрукти, ягоди) до 90 хвилин (капуста, горох і таке подібне).
З метою попередження захворюваності на ботулізм і зниження летальності від цієї інфекції залучаються до консультацій вузькі спеціалісти - інфекціоністи, офтальмологи, невропатологи, хірурги, терапевти та педіатри для своєчасного проведення діагностики і введення протиботулінічної сироватки. Тому, при появі перших признаків захворювання необхідно промити шлунок слабким розчином марганцю і звернутись за медичною допомогою в медичну установу. Займатись самолікуванням в даному випадку не можна, так як, це може призвести до ускладнення своєчасного встановлення діагнозу і лікування.
 
 
Лікар з гігієни харчування,
завідувач Кіцманським міжрайонним                                                    
відділом лабораторних досліджень                             Водянчук Ю.М. 

ПЕРЕЙТИ ДО РОЗДІЛУ КЛУБНІ ЗАКЛАДИ →