КОНТАКТИ
Кіцманьська Мicька Рада ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ КІЦМАНСЬКА МІСЬКА РАДА ОБ'ЄДНАНОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ
Головна > Я Маю Право > Інформація > За цькування у школі доведеться платити штраф!
Я Маю Право / Інформація

За цькування у школі доведеться платити штраф!

04-12-2019, 10:20

 За даними ЮНІСЕФ, 67% дітей стикаються з цькуванням: у школі, на гуртках, в дитячих таборах. Захистити дитину у такій ситуації допоможе закон про протидію булінгу, який вступив у дію в січні 2019 року. Міжнародний день протидії булінгу  щороку відзначається  у травні.

У перекладі з англійської булінг означає цькування. Закон так визначив поняття «булінг» - діяння (дії або бездіяльність) учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи та (або) такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого (п. 31 ч. 1 ст. 1 Закону України "Про освіту").

Найпоширеніші форми булінгу:

·         словесні образи, глузування, обзивання, погрози;

·         образливі жести або дії;

·         залякування за допомогою слів, загрозливих інтонацій;

·         ігнорування, відмова від спілкування, виключення із гри, бойкот;

·         вимагання грошей, їжі, речей, умисне пошкодження особистого майна жертви;

·         фізичне насилля (штовхання, підніжки, викручування рук, тілесні ушкодження);

·         приниження за допомогою мобільних телефонів та інтернету (СМС-повідомлення, електронні листи, образливі репліки і коментарі у чатах).

Види булінгу:

·         Фізичне насильство найбільш помітне, однак складає менше третини випадків булінгу (штовхання, підніжки, зачіпання, бійки, ляпаси, пошкодження та знищення одягу та особистих речей жертви, а також погляди, жести, образливі рухи тіла та міміки обличчя).

·         Економічний булінг – крадіжки, пошкодження чи знищення одягу та інших особистих речей жертви, вимагання грошей тощо.

·         Психологічний булінг – принизливі погляди, жести, образливі рухи тіла, міміки обличчя, поширення образливих чуток, ізоляція, ігнорування, погрози, жарти, маніпуляції, шантаж тощо.

·         Сексуальний булінг – принизливі погляди, жести, прізвиська та образи сексуального характеру, зйомки у переодягальнях, поширення образливих чуток, сексуальні погрози, жарти тощо.

·         Кібербулінг – приниження за допомогою мобільних телефонів, інтернету, інших електронних пристроїв (пересилка неоднозначних фото, обзивання по телефону, знімання на відео бійок чи інших принижень і викладання відео в мережу інтернет, цькування через соціальні мережі).

Яка відповідальність очікує на кривдників?

Булінг карається штрафом від 850 до 1700 грн або громадськими роботами від 20 до 40 годин. Цькування, вчинені повторно впродовж року особою або групою осіб, караються штрафом у розмірі від 1700 до 3400 грн або громадськими роботами на строк від 40 до 60 годин. З настанням 16 річного віку до кривдника мають застосовуватися санкції Кримінального кодексу України, якщо в його діях є ознаки складу злочину. У випадках особливо жорстокого поводження кривдника з жертвою кримінальна відповідальність настає з 14 - річного віку.

Детально про те, що варто знати про булінг – на довідково-інформаційній платформі правових консультацій «WikiLegalAid» (https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/Протидія_булінгу_в_дитячому_середовищі).

Інформація надана у рамках реалізації правопросвітницького проекту «Я маю право».

Для отримання правової консультації звертайтеся за адресою: м. Кіцмань вул. Незалежності, 83 або телефонуйте за телефоном 2-10-38. Крім того можна зателефонувати черес систему інтернет-спілкування «Скайп» набравши  kitsmanske@legalaid.cv.ua, або  Кіцманське бюро правової допомоги.

         Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 

 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів).

ПЕРЕЙТИ ДО РОЗДІЛУ ІНФОРМАЦІЯ →