КОНТАКТИ
Кіцманьська Мicька Рада ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ КІЦМАНСЬКА МІСЬКА РАДА ОБ'ЄДНАНОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ
Головна > Новини > Довгоочікуваний конкурс-огляд маланок відбувся! Кращою маланкою цього року у Кіцмані стала маланка з Суховерхова!!!
НОВИНИ

Довгоочікуваний конкурс-огляд маланок відбувся! Кращою маланкою цього року у Кіцмані стала маланка з Суховерхова!!!

15-01-2020, 17:03

 Біля міської ялинки 14 січня зібралися сотні людей, щоб подивитися і таким чином долучитися до давнього буковинського звичаю маланкування. Це унікальне культурне явище побутує здавна на території Буковини, зокрема Кіцманського району і нинішньої Кіцманської ОТГ, тож привертає увагу не тільки наших краян, а й діаспори та іноземців. В Кіцмані теж ніде було яблуку впасти.

Учасників було хоч і небагато, однак їхні виступи знайшли відгук вдячної публіки. Відкрили конкурс юні посівальники, учні Кіцманського ЗЗСО. А першими виступили дівчатка з дитячої вокальної групи клубу с.Витилівка.

Гумором, жартами, сучасною музикою і сценічною майстерністю запам'ятався виступ колективу "Драчинецька Диканька" будинку культури с.Драчинці. Після них щедрували народний аматорський театр фольклору «Кіцманчани» та вокальний гурт «Надвечір’я» клубу с.Давидівці.

Оплесками дякували глядачі троїстим музикам «Гердан» з Кіцманя.

Та найбільше очікували появи знаної Суховерхівської маланки. Дійство, яке вони презентували сповнене динаміки: тут і посівання, щедрування, віночок українських народних танців, і безпосередньо маланкування з усіма головними властивими персонажами – Маланкою та Іваном, чортом, жидом та козою. А козаки, які вправно танцюють аркан довершують виступ суховерхівців.

І хоч багато хто зауважує, що у виступі цього колективу сталий сценарій і сюжет, який повторюється з року в рік, проте учасники і організатор Ярослава Раковіца впевнені, що так і повинно бути, бо традиції не змінюються щороку, а склад учасників кожен рік інший: «Жителі Суховерхова цим живуть і мріють, щоб їхні діти і онуки зберегли давню традицію маланкування, — каже Ярослава Петрівна, — так і передаються звичаї від старших до менших».     

 Доки на сцені тривало веселе і яскраве дійство люди могли поласувати безкоштовною смачною кутею, якою пригощав колектив "Нової пошти" м.Кіцмань, зробити покупки в точках виїзної торгівлі, потішити дітей повітряними кульками та ін. Всіх присутніх з святом Василія та Старого Нового року привітали міський голова Сергій Булега, в.о.голови райдержадміністрації Юрій Косар, заступник голови районної ради Іван Гулей.

Співали для присутніх і учасники народного аматорського хору «Центру мистецтва, культури та дозвілля» Кіцманської ОТГ. А в цей час журі визначало призерів та переможців.

Відзначили усіх без винятку. Подяки за участь та подарунки отримали народний аматорський театр фольклору «Кіцманчани», дитяча вокальна група клубу с.Витилівка, вокальний гурт «Надвечір’я» клубу с.Давидівці.

Третє місце і приз 2000 грн. справедливо здобув гурт "Гердан".

Друге місце за влучні жанри і відмінний музичний репертуар, а також винагороду 3 тисячі гривень від Кіцманської ОТГ отримав колектив «Драчинецька Диканька».

Кращою маланкою цього року у Кіцмані стала маланка з Суховерхова!!! Їм міський голова С.Булега вручив диплом та приз у 5 тисяч гривень.

В такій урочистій атмосфері з нагоди 70-літнього ювілею відзначили Заслуженого працівника культури України, керівника народного аматорського хору м.Кіцмань, викладача по класу вокалу Кіцманської музичної школи ім.В.Івасюка Дениса Миколайовича Рудяка.

Також під час свята було вручено цінний приз переможцю конкурсу на краще новорічне оздоблення, який проводився міською радою серед установ та організацій громади. Свою нагороду отримала власниця ресторану «Гран-Прі» Інна Озарчук.  

ПЕРЕЙТИ НА ВСІ НОВИНИ →