КОНТАКТИ
Кіцманьська Мicька Рада ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ КІЦМАНСЬКА МІСЬКА РАДА ОБ'ЄДНАНОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ
Головна > Новини > Карантин! Що потрібно знати працюючим батькам!
НОВИНИ

Карантин! Що потрібно знати працюючим батькам!

19-03-2020, 14:11

 Кабінет Міністрів України прийняв рішення про введення превентивних заходів з метою упередження можливого розповсюдження коронавірусу по всій території України на три тижні.З 12 березня до 3 квітня 2020 р. на усій території України ввели карантин, який передбачає, зокрема, закриття навчальних закладів.

Тому виникає питання: що робити, щоб під час карантину, коли не працюють навчальні заклади, діти не залишилися без нагляду. Адже мало хто із батьків може дозволити собі весь час приділяти дітям, оскільки зайнятість на роботі ніхто не відміняв, і матеріальні потреби на цей час не зменшуються.

Трудовим законодавством передбачено декілька видів відпусток, якими можна скористатися під час карантину:

-                     Працівники у яких є діти до 14 років,мають правопіти у відпустку без збереження заробітної плати. Така відпустка за бажанням працівника надається в обов’язковому порядку матері або іншій особі на період оголошення карантину на відповідній території (ст. 25 Закону України «Про відпустки»). Правом на відпустку може скористатися одна особа: матір, батько, дід, баба, інші родичі, особа, яка усиновила дитину, один із батьків-вихователів. Підтверджуючим документом, про оголошення карантину є довідки з навчальних закладів або копії наказів про призупинення навчального процесу.

-                Крім того можна скористатися щорічною основною відпусткою, яка може бути перенесена з ініціативи працівника та за згодою роботодавця. В такому випадку зберігаються виплати, передбачені Законом України «Про відпустки».

-  Можна скористатися також  додатковою соціальною відпусткою, яка надається жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину-інваліда, або яка усиновила дитину, матері інваліда з дитинства підгрупи А І групи, одинокій матері, батьку дитини або інваліда з дитинства підгрупи А І групи, який виховує їх без матері  (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі яка взяла під опіку дитину  або інваліда з дитинства підгрупи А І, чи одному із прийомних батьків надається щорічна додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних дні без урахування святкових і неробочих днів ( ст. 73 Кодексу законів про працю України). За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки  загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.

Для отримання правової консультації звертайтеся за телефоном 2-10-38. Крім того можна зателефонувати черес систему інтернет-спілкування «Скайп» набравши  kitsmanske@legalaid.cv.ua, або  Кіцманське бюро правової допомоги

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 

0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів).

 

ПЕРЕЙТИ НА ВСІ НОВИНИ →