КОНТАКТИ
Кіцманьська Мicька Рада ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ КІЦМАНСЬКА МІСЬКА РАДА ОБ'ЄДНАНОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ
Головна > Я Маю Право > Інформація > Хто наділений повноваженнями щодо призначення керівників закладів дошкільної освіти та загальної середньої освіти?
Я Маю Право / Інформація

Хто наділений повноваженнями щодо призначення керівників закладів дошкільної освіти та загальної середньої освіти?

03-08-2021, 11:27

 Повноваження сільського, селищного, міського голови визначено статтею 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (далі – Закон). Зокрема пунктом 10 частини четвертої статті 42 Закону встановлено, що сільський, селищний, міський голова призначає на посади та звільняє з посад керівників відділів, управлінь та інших виконавчих органів ради, підприємств, установ та організацій, що належать до комунальної власності відповідних територіальних громад, крім випадків, передбачених частиною другою статті 21 Закону України «Про культуру».

Відповідно до частини другої статті 26 Закону України «Про освіту» керівник закладу освіти призначається засновником у порядку, визначеному законами та установчими документами, з числа претендентів, які вільно володіють державною мовою і мають вищу освіту.

Засновником закладу освіти є відповідна рада від імені територіальної громади (громад), рішенням та за рахунок майна якої засновано заклад освіти або яка в інший спосіб відповідно до законодавства набула прав і обов’язків засновника (пункт 7 частини першої статті 1 Закону України «Про освіту»).

Згідно з частиною третьою статті 31 Закону України «Про дошкільну освіту» керівника закладу дошкільної освіти призначає на посаду та звільняє з посади засновник (засновники) або уповноважений ним (ними) орган.

Відповідно до частини одинадцятої статті 39 Закону України «Про повну загальну середню освіту» протягом трьох робочих днів з дня оприлюднення рішення про переможця конкурсу посадова особа засновника (голова відповідної ради чи керівник державного органу) або керівник уповноваженого ним органу (структурного підрозділу з питань освіти) призначає переможця конкурсу на посаду та укладає з ним строковий трудовий договір.

Отже, сільський селищний, міський голова наділений повноваженнями щодо призначення керівників закладів дошкільної освіти та закладів загальної середньої освіти, засновником яких виступає відповідна рада.

 

ПЕРЕЙТИ ДО РОЗДІЛУ ІНФОРМАЦІЯ →