КОНТАКТИ
Кіцманьська Мicька Рада ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ КІЦМАНСЬКА МІСЬКА РАДА ОБ'ЄДНАНОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ
Головна > Новини > Роз’яснення щодо затримки із початком опалювального сезону 2021-2022 в бюджетних установах
НОВИНИ

Роз’яснення щодо затримки із початком опалювального сезону 2021-2022 в бюджетних установах

19-10-2021, 17:59

У даний момент у багатьох регіонах України оголошено надзвичайну ситуацію техногенного характеру державного рівня у зв’язку з відсутністю постачання природного газу бюджетним установам на осінньо-зимовий період 2021-2022 років.

Ситуація, що склалась, є типовою, однаково складною і напруженою для більше тисячі рад територіальних громад в Україні, які для обігріву бюджетних установ використовують газове опалення.

Отже, як і щороку, на початку 2021 р. Кіцманська міська рада передбачила у своєму бюджеті кошти на придбання газу в газорозподільних компаній. За результатами тендеру перемогла фірма зі Львова — ТОВ «Газенерго-трейд», з якою було укладено договір на постачання природного газу бюджетним установам Кіцманської територіальної громади до кінця 2021 року за ціною в межах 17-19 грн. за 1 куб.метр.

Втім, раптово і різко зросла ціна на природний газ у світі, ставши непідйомною (за останніми даними, стартова ціна природного газу на Українській енергетичній біржі (УЕБ) сягнула близько 50 грн. за куб.метр). Через це ТОВ «Газенерго-трейд» повідомило міську раду про те, що не може надалі продавати газ по передбаченій у договорі ціні і вважає доцільним припинити договір «за взаємною згодою шляхом підписання відповідної додаткової угоди на підставі ЦК України шляхом відмови від договору, починаючи з 21 жовтня 2021 року», — йдеться у повідомленні ТОВ «Газенерго-трейд» до Кіцманської міської ради.

Кіцманська міська рада, як і більше тисячі рад територіальних громад України, почала шукати можливості та звернулася до Уряду, щоб врегулювати це питання. Після розгляду цього звернення 30 вересня було укладено Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та постачання гарячої води в опалювальному періоді 2021/2022 рр. для установ та організацій, що фінансуються з державного або місцевих бюджетів.

В результаті, Кабмін домовився з Нафтогазом, а останній взяв на себе відповідальність постачати бюджетним установам газ за ціною 16554,00 грн. за 1000 куб.м з ПДВ.

Але, щоб це все реалізувати і мати змогу отримувати газ по такій ціні, необхідно укласти новий договір — напряму з Нафтогазом, дотримуючись чіткого алгоритму дій у відповідності до законодавства.

Тож зараз триває технічна процедура укладення на пряму договору між міською радою і Нафтогазом, що може зайняти ще близько тижня-півтори часу. Гальмує процедуру і те, що, за результатами вчорашньої селекторної наради між Державною казначейською службою України і Нафтогазом, виникла необхідність додатково звертатися до Прем’єр-Міністра, оскільки у відповідне розпорядження про постачання газу по ціні 16554,00 грн. забули включити комунальні установи. Після чого, сподіваємось, опалення в садочках, школах та інших комунальних установах Кіцманської громади буде увімкнено.

 

ПЕРЕЙТИ НА ВСІ НОВИНИ →