КОНТАКТИ
Кіцманьська Мicька Рада ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ КІЦМАНСЬКА МІСЬКА РАДА ОБ'ЄДНАНОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ
Головна > Новини > Людно, весело і колоритно: На Василія у Кіцмані відбувся конкурс маланок і щедрівок. Кращою стала Суховерхівська Маланка!
НОВИНИ

Людно, весело і колоритно: На Василія у Кіцмані відбувся конкурс маланок і щедрівок. Кращою стала Суховерхівська Маланка!

15-01-2022, 21:21

  Людно, весело і колоритно було 14 січня в Кіцмані. Адже з-поміж усіх новорічно-різдвяних свят таким очікуваним для жителів нашої Кіцманської територіальної громади є саме день вшанування Василія Великого, коли на площі біля міської ялинки уже традиційно проходить конкурс маланкувальних і щедрувальних колективів.

Цьогоріч захід «На Василія у Кіцмані» пройшов у форматі новорічно-різдвяної феєрії, в якій переплелися огляд-конкурс маланок і щедрівок, а також тематичні театралізовані дійства. На сцені, оформленій у вигляді української хати, щедрували, посівали, маланкували, колядували колективи з усієї нашої громади, а також хор учнів Кіцманської музичної школи ім.В.Івасюка.

Міський голова Кіцманської територіальної громади Сергій Булега привітав і подякував учасникам і відвідувачам за те, що долучилися та підтримали давні буковинські звичаї новорічно-різдвяного циклу. Розпочали святкове дійство юні посівальники. А далі завирував калейдоскоп віншувань, щедрувань, маланок і колядок.

Автентичними і самобутніми колядками прославляли народження Христа фольклорний гурт «Надвечір’я» та колектив «Берегиня», які представляли село Давидівці.

Яскравим і професійним був виступ народного аматорського хору комунального закладу «Центр, мистецтва культури та дозвілля» Кіцманської міської ради.

Гарно віншували і щедрували для жителів громади та усіх присутніх колективи з Валяви, Витилівки, «Лашківчанка» з Лашківки.

Із села Іванківці завітали та потішили присутніх своїм виступом юні щедрувальники. Оплесками дякували за традиційні та улюблені колядки і вокальному гурту із села Ошихліби.

Відзначили абсолютно всі колективи. За участь кожного з них нагородили дипломом і сертифікатом на 1000 гривень.

Третє місце та приз у 2000 гривень від Кіцманської ТГ отримали учасники народного аматорського вокально-інструментального ансамблю «Яворова сопілочка» з села Шипинці, котрі зачарували і глядачів, і членів журі милозвучністю й дзвінкоголоссям.

Друге місце та винагороду в 3000 гривень здобув народний аматорський театр фольклору «Кіцманчани», який усім запам’ятався сценічною майстерністю, чудовим виконання колядок і добірними жартівливими елементами виступу.

Дипломом за перше місце і сертифікатом на 5000 гривень міський голова Сергій Булега нагородив фольклорно-етнографічний гурт «Суховерхівська Маланка», де бережуть і дбайливо передають з покоління в покоління традиції цього самобутнього культурного явища! Поява переберії із Суховерхова додала колориту, веселощів, динамічності і прадавніх звичаїв маланкування з усіма його головними персонажами. Їх насичене дійство щоразу сповнене посівань, щедрувань, українських народних танців, родзинкою яких є аркан у виконанні славнозвісних козаків. Під ритмічну народну і сучасну музику важко було встояти і глядачам, тож чимало охочих теж залюбки приєдналось до танку.

Упродовж заходу людей пригощали запашною безкоштовною кутею представники «Нової пошти», у точках виїзної торгівлі можна було придбати смаколики, сувенірну продукцію, товари для дітей. А всі небайдужі могли долучитися до доброї справи і пожертвувати кошти в благодійні скриньки для допомоги маленькому Назарчику Курчаку з Ошихлібів, врятувати життя якому може лише найдорожчий укол у світі.

БІЛЬШЕ ФОТО ТУТ: https://www.facebook.com/groups/888004791360431/permalink/1953897968104436/


ВІДЕО: https://www.facebook.com/groups/888004791360431/permalink/1953776471449919/

https://www.facebook.com/groups/888004791360431/permalink/1954345878059645/

https://www.facebook.com/groups/888004791360431/permalink/1953861488108084/

ПЕРЕЙТИ НА ВСІ НОВИНИ →