КОНТАКТИ
Кіцманьська Мicька Рада ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ КІЦМАНСЬКА МІСЬКА РАДА ОБ'ЄДНАНОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ
Головна > Новини > Що ж таке статус дитини, постраждалої внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів та які пільги він надає?
НОВИНИ

Що ж таке статус дитини, постраждалої внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів та які пільги він надає?

26-02-2024, 13:07

 

🔹З початку повномасштабного вторгнення росії на територію України постраждали десятки тисяч дітей. Усі вони можуть отримати статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів. Питання захисту дітей, що постраждали внаслідок саме військової агресії врегульовано Постановою Кабінету Міністрів України №268 від 5 квітня 2017 року, якою затверджено «Порядок надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів». Що ж таке статус дитини, постраждалої внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів та які пільги він надає?
🔹Дитина, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів – це дитина, яка внаслідок воєнних дій чи збройного конфлікту отримала поранення, контузію, каліцтво, зазнала фізичного, сексуального, психологічного насильства, була викрадена або незаконно вивезена за межі України, залучалася до участі у військових формуваннях або незаконно утримувалася, у тому числі в полоні. Статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, надається органом опіки та піклування за місцем реєстрації дитини як внутрішньо переміщеної особи. Безпосереднє ведення справ дітей, що постраждали внаслідок бойових дій і збройних конфліктів покладається на служби у справах дітей. На території громади станом на сьогодні проживає 159 дітей тимчасово переміщених з територій проведення бойових дій. Зазначений статус надано 51 дитині.
🔹Наразі соціальна підтримка дітей зі статусом постраждалих внаслідок війни фактично обмежується безкоштовним харчуванням у дошкільних, загальноосвітніх і професійно-технічних навчальних закладах та першочерговим правом на зарахування до ЗДО. Будь-яких виплат та інших пільг, окрім зазначених, законодавством України на сьогоднішній момент не передбачено.
🔹Саме ці питання стали ключовими під час зустрічі працівників служби у справах дітей Кіцманської міської ради та фахівців з моніторингу ситуації ВПО благодійного фонду «Право на захист».

ПЕРЕЙТИ НА ВСІ НОВИНИ →